Omgeving Amerstreek

De drie Brabantse gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout vormen gezamenlijk de regio Amerstreek. De regio heeft een sterk bedrijfskarakter en heeft de afgelopen decennia een belangrijke functie vervult in de opvang van (logistieke) bedrijven uit andere delen van het land. Dit gebied kenmerkt zich door grote diversiteit: van glastuinbouw tot dienstverlening en van industrie tot toerisme.

Oosterhout – De eerste vier fabrieken in Oosterhout waren sigarenfabrieken, zoals sigarenfabriek “De Olifant” aan de Leijsenhoek. In 1857 werkten daar in totaal 35 mensen. In 1859 werd de gasfabriek opgericht. Het gas werd in de eerste jaren vooral gebruikt om straten en woningen te verlichten.
 

Drimmelen – Drimmelen is een dorp in de gemeente Drimmelen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2012 telde het 567 inwoners. Het ligt in het noorden van de gemeente aan de rivier de Amer. Drimmelen ligt tussen Made en Geertruidenberg. Dichtstbijzijnde grote stad is Oosterhout. Het dorp heeft aan de rivier een watersportcentrum en een jachthaven.

Geertruidenberg – In Geertruidenberg staat de Dongecentrale (1919), later gevolgd door de veel grotere Amercentrale (1952), die een belangrijk deel van de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Nederland opwekt. Met de restwarmte van de Amercentrale wordt een kassengebied verzorgd. Van 1867-1938 bevond zich in Geertruidenberg ook een suikerfabriek, en wel die van Heere & Co..